Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ενημέρωση από τον Β. Οικονόμου για τις Ένοπλες Δυνάμεις


1) Προς αναθεώρηση ο 3883 περί ιεραρχίας και προαγωγών των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε απάντηση των ερωτήσεων (Αρ. Πρωτ. 2946/15-10-12, 3167/19-10-12, 3232/22.10.12 και 4786/05.12.12) που κατατέθηκαν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις αδικίες και τα προβλήματα που προκάλεσε ο Ν. 3883/2010 για την ιεραρχία και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μας ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται σχέδιο τροποποίησης του Νόμου 3883/2010 προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να θεραπευτούν οι αδικίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του.


Στη Δημοκρατική Αριστερά έχουμε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων στο συγκεκριμένο νόμο και ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως μέσω των παρεμβάσεών μας στη Βουλή. την τροποποίησή του προκειμένου να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των στελεχών. Η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο 3883/2010 είναι δεδομένη γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα περιμένουμε την πρόταση των επιτελείων και θα καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις αναφορικά τόσο με τα ζητήματα που ενδεικτικά αναδείξαμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και με πολλές άλλες περιπτώσεις αδικιών και στρεβλώσεων που έχουμε εντοπίσει.

2) Παραμένει η ασάφεια για την κατάταξη των υποψηφίων κατατακτήριων εξετάσεων όσων προέρχονται από τις Σχολές των Μονίμων Υπαξιωματικών

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 3302/23.10.12) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου,  αναφορικά με την εισαγωγή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (απόφοιτοι Σχολών Υπαξιωματικών) με κατατακτήριες εξετάσεις στα τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μας απάντησε ότι οι Σχολές Μόνιμων Υπαξιωματικών, ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο δεν υπάρχει ρητή διάταξη, η οποία να καθορίζει επακριβώς σε ποια κατηγορία εντάσσονται και σε ποιο τομέα εγγράφονται οι Υπαξιωματικοί, απόφοιτοι των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μας απάντησε ότι οι κατατάξεις πτυχιούχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3404/2005 όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει με το Ν3467/06 καθώς και κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθείσες ΚΥΑ. Ειδικότερα στην παρ.2 του αρθρ.15 του Ν. 3404/05 ορίζεται ότι: «…κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ ή ισότιμων προς αυτά κατατάσσονται σε ξεχωριστό ποσοστό 5% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά, σε ξεχωριστό ποσοστό 2% του αριθμού εισακτέων σε αντίστοιχο ή συναφές Τμήμα Πανεπιστημίου…» Οι Σχολές Μόνιμων Υπαξιωματικών ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όσοι αποφοίτησαν από αυτές θεωρούνται απόφοιτοι Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών, εφόσον κέκτηντο πριν την εισαγωγή τους σε αυτές απολυτήριο Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου και εισήλθαν σε αυτές κατόπιν εξετάσεων.
Από τις απαντήσεις των Υπουργών αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το μπέρδεμα που δημιουργείται όταν οι απόφοιτοι των Σχολών Μόνιμων Υπαξιωματικών αποφασίζουν να δώσουν κατατακτήριες προκειμένου να εισέλθουν σε κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεσμός που έχει προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις απαραίτητο για την λειτουργία τους επιστημονικό προσωπικό. Ο χαρακτηρισμός των ΑΣΣΥ ως ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτείνει το πρόβλημα από την άποψη ότι ο νόμος που ρυθμίζει τους όρους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού είναι προγενέστερος της εξίσωσης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και δεν έχει αναθεωρηθεί. Συνέπεια των παραπάνω είναι όντως τα Πανεπιστήμια που δέχονται αιτήματα από αποφοίτους των ΑΣΣΥ να μην γνωρίζουν σε ποια κατηγορία υποψηφίων να τους κατατάξουν και να λειτουργούν κατά το δοκούν.
Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του σχετικού πλαισίου των κατατακτήριων εξετάσεων ώστε να υπάρξει ρητή διάταξη που θα καθορίζει την κατάταξη των υποψηφίων ανάλογα με την σχολή προέλευσης και την βαθμίδα εκπαίδευσης που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία, ώστε να μπορούν και τα τμήματα των πανεπιστήμιων να τους εντάσσουν σύμφωνα με το νόμο και όχι κατά το δοκούν.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να αποδεχτεί σχετική τροπολογία που θα ξεκαθαρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και την κατάταξη των υποψηφίων που επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα των ΑΕΙ με το θεσμό των κατατακτήριων εξετάσεων.   

3) Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Αδικίες του Νόμου 3883/2010 αναφορικά με τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές του Ν. 445/74

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα των αδικιών και των προβλημάτων που προκάλεσε ο Ν. 3883/2010 αναφορικά με την εξέλιξη και την ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις (Αρ. Πρωτ. 2946/15.10.2012, 3167/19.10.2012, 3232/21.10.2012 και 4786/05.12.12) τον οποίο ορθώς προτίθεστε να αναθεωρήσετε σύμφωνα με τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις που έχουμε ήδη καταθέσει. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της τροποποίησης πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη σας τις αδικίες που προκάλεσε ο Ν.3883/10, στους μονιμοποιηθέντες εθελοντές του Ν. 445/74.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εθελοντές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΕΜΘ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 445/74 (άρθρο 46) όταν μονιμοποιήθηκαν, εντάχθηκαν στην επετηρίδα Μονίμων Υπαξιωματικών στο τέλος των ήδη Υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους προερχομένων από παραγωγική σχολή όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον Ν 445/74 (άρθρο 5 παράγραφοι 7,9) και έκτοτε ακολουθούσαν αυτήν την τάξη της παραγωγικής σχολής και προάγονται μαζί της, τηρώντας πάντα την ίδια αρχαιότητα. Οι διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του Ν.Δ. 445/74, ορίζουν ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…». Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» Με τις διατάξεις του και με την εφαρμογή του Νόμου 3883/10, στο άρθρο 2 παράγραφος 5 ορίζεται όμως ότι: «…Το Σώμα των Αξιωματικών των ΕΔ αποτελούν:……(5) Οι προερχόμενοι από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) και του ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977).….» το οποίο σε συνδυασμό με το άρθρο 36 παράγραφο 13 (γ) τους κατατάσσει νεότερους από όλους τους ομοιοβάθμους τους χωρίς να επεξηγεί εάν είναι στο ίδιο ημερολογιακό έτος  καταλύοντας τους προηγούμενους νόμους (445/74 & 2439/96) και επιφέροντας ασυνέχεια της αρχής της Διοίκησης  . Εν συνεχεία στο ίδιο άρθρο παράγραφος 20 ορίζεται ότι «Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου.»
Επίσης με την εφαρμογή του Νόμου 3883/10 εντάχθηκαν στην επετηρίδα των Εθελοντριών του Νόμου 705/77 παρόλο ότι δεν διέπονται από τον Νόμο των Γυναικών Εθελοντριών. Όλα αυτά  ανέτρεψαν την μέχρι σήμερα τηρούμενη εξέλιξη και αρχαιότητα, κατήργησαν δικαιώματα τα οποία οι μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 είχαν με τους προγενέστερους Νόμους και συγκεκριμένα με τον Ν. 2439/96, χωρίς αυτή η κατάργηση των δικαιωμάτων να εξυπηρετεί κατά κάποιο έμμεσο ή άμεσο τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Αιτία βέβαια είναι η αδικαιολόγητη βιασύνη και προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο Ν 3883/2010. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μπορεί να είναι η τροποποίηση του άρθρου 23 στις:
Α) παράγραφος α’ υποπερίπτωση 4
Β) παράγραφος β’ υποπερίπτωση 6
Γ) παράγραφος γ’ υποπερίπτωση 6,
προσθέτοντας την φράση μετά τους «αποφοίτους ΑΣΣΥ» και τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές του Ν. 445/74. Επίσης πρέπει να τροποποιηθεί και το άρθρο 36 παρ. 13 υποπαράγραφος γ ως εξής «Οι αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β’ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους προερχομένων από ΑΣΣΥ εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους ονομασίας τους σε Αξιωματικό». 

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
Προτίθεστε στην τροποποίηση του Ν. 3883/2010 που εξαγγείλατε απαντώντας στις ερωτήσεις μας να αποκαταστήσετε την αδικία που προκλήθηκε σε βάρος των αξιωματικών που προέκυψαν από το Ν. 445/74;  
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.