Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό


Για ένα δίκαιο ,σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα

Χρόνια τώρα οι φορολογικές πολιτικές στην Ελλάδα που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διακρίνονταν από το νεοφιλελεύθερο δόγμα που επιτάσσει την ταξική φύση οποιουδήποτε φορολογικού μορφώματος, έφερνε διαχρονικά ο πάλε πότε κραταιός δικομματισμός αφού διέπονταν από την κυρίαρχη αντίληψη για περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με ταυτόχρονη σωρεία φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο με διαφόρου τύπου χαριστικές εξαιρέσεις.
Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η συστηματική και διαχρονική απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία, αλλά και η βίαιη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των πολιτών ιδιαίτερα στα χρόνια του μνημονίου .


Τα δυσβάστακτα για την κοινωνία χαράτσια, η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου , η φορολόγηση ακόμη και αυτών που διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε συνάρτηση με τα «Φορο-παραθυράκια»(χαράτσι ΔΕΗ για μεγάλες επιχειρήσεις και άλλα) , για κομματικούς φίλους και την εγχωρία διαπλοκή κάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ακόμα πιο αναγκαία σήμερα ,για την απόκρουση της λιτότητας που απορρέει από τα μνημόνια.
Μέσα από την πρόταση του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδιώκει την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού που θα βάλει τον άνθρωπο στο επίκεντρο με την πολιτική εκείνη που θα έρθει σε ρήξη με τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης σχεδία τρόικας και συγκυβέρνησης και την ακραία φτώχεια που αυτά επιβάλλουν.
Η φορολογία πρέπει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να γίνει ένας πραγματικός μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου προς τα κάτω. Η πρόταση της ριζοσπαστικής αριστεράς για μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος επικεντρώνεται σε τρεις άξονες ,οι οποίοι προτάσσουν πως το νέο φορολογικό σύστημα που θα προκύψει πρέπει να είναι απλό, δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό.
Η Τ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεγάρων και Νέας Περάμου παρουσιάζει τις άμεσες ριζοσπαστικές προτάσεις προς την τοπική μας κοινωνία που θα μπουν σε προτεραιότητα για την μεγάλη φορολογική αλλαγή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
1.     Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ
2.     Καταργείται το χαράτσι
3.     Ενιαίος φόρος εισοδήματος με προοδευτική κλίμακα
4.     Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ
5.     Παγώνουν τα χρέη στην εφορία για εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ μηνιαίως
6.     Μείωση συντελεστή ΦΠΑ 23% καθώς και στον ΦΠΑ τροφίμων
7.     Περιουσιολόγιο για κινητή και ακίνητη περιούσια σε εσωτερικό και εξωτερικό
8.     Μεταρρύθμιση των φοροελεγκτικών μηχανισμών
Η συνολική πολιτική επεξεργασία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο www.syriza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.