Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τους Ρομά

ΟΙ ΡΟΜΑ …
Κάθε δημότης Μεγαρέων θα χει βαρεθεί να ακούει από την έκαστοτε δημοτική αρχή ότι θα  λάβει μέτρα, για την αναβάθμιση της ζωής  των ρομά.
Μια τέτοια αναβάθμιση  συνεπάγεται τη διάνοιξη δρόμων στο Βλυχό, το σπάσιμο του «άβατου» ακόμα και για τους αστυνομικούς στην περιοχή, θα σήμαινε την έκδοση βιβλιαρίων υγείας, όπως επίσης την καθαριότητα και το φωτισμό της περιοχής.
Δυστυχώς  οι ρομά από τους πολιτικούς μας  αντιμετωπίζονται  σαν δεξαμενές ψήφων και ακόμα χειρότερα από τους συντοπίτες μας  σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει με τους ρομά  είναι η ένταξη τους στην κοινωνία των Μεγάρων  πρώτα από όλα μέσα από τη γνωριμία  μας μαζί τους.
Μοιραζόμαστε την ίδια πόλη και όμως η περιοχή τους αποτελεί ένα γκέτο ,αντί να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με εκείνους τους ρομά που είναι νομοταγείς και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους, τους έχουμε στο περιθώριο και τους υποτιμάμε.
Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ πιστεύουμε ότι αν η δημοτική αρχή   πραγματικά θέλει να αναβαθμίσει τη ζωή τους και να τους εντάξει στην κοινωνία των Μεγάρων πρέπει να στηριχτεί στην εκπαίδευση.
Αν θέλεις να αλλάξεις μια κοινωνία πρέπει πρώτα απ’ όλα να στοχεύσεις  στον ανθρώπινο νου.
Γι’ αυτό και προτείνουμε τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στο Βλυχό.
Αν τα μικρά παιδιά των ρομά εκπαιδευτούν σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και ζωής από τη μικρή τους ηλικία τότε θα γαλουχηθούν και σε μια άλλη κουλτούρα, που δε θα επικροτεί  την παραβατικότητα και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές αλλά θα τους αναβαθμίζει σαν άτομα.
Τα παιδιά των ρομά σήμερα έρχονται στο δημοτικό σχολείο  χωρίς προηγουμένως  να χουν πάει νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να μην έχουν τις βασικές δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις  του.
Αυτό έχει  ως αποτέλεσμα να μένουν πίσω ,να μην μπορούν να ενταχθούν και να απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σχολείο.
Λόγω έλλειψης παιδείας  οι γονείς  τους υποτιμούν το σχολείο και έρχονται σε αυτό μόνο και μόνο για να πάρουν το επίδομα που τους  παρέχει το κράτος.
Καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι όταν έρχονται στο δημοτικό -στην ηλικία των 6 αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες - είναι πλέον πολύ δύσκολο να ενταχθούν.
Αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της πρότασης  μας  ότι  η εκπαίδευση  τους  δηλαδή θα πρέπει να ξεκινάει από την βρεφική τους ηλικία.


Με τη δημιουργία  βρεφονηπιακού σταθμού  στο Βλυχό  στοχεύει κανείς στο μέλλον.
Γιατί θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ρομά, που θα αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά  και που θα είναι πιο εύκολο να ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία της πόλης μας .
Αυτό  θα σημάνει μείωση της παραβατικότητας των ρομά , περιορισμός των αποκλινουσών συμπεριφορών και άρα ομαλότητα στην κοινωνία ,ενίσχυση του αίσθηματος  ασφάλειας των  πολιτών, μείωση των εξόδων  για καταστολή της εγκληματικότητας και εξοικονόμηση πόρων για κοινωνική πολιτική.
Ασφαλώς η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης  είναι μονάχα το πρώτο βήμα  που μπορεί να γίνει  για τους ρομά και  το πρώτο ουσιαστικό  μιας  και θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Ας στοχεύσουμε επιτέλους  στην πρόληψη και  όχι στη θεραπεία.
Στη μόρφωση που είναι στάση ζωής και όχι μονομερώς στην καταστολή.
Η δημοτική αρχή πρέπει να πάψει να  σκέφτεται ευκαιριακά με τους ρομά.
Να καταλάβει ότι  εκτός από το άνοιγμα φυλακών  που θα στοιβάζει μέσα τους «εγκληματίες», εκτός  από τη  βίαιη καταστολή που τελικά  δεν λύνει  το πρόβλημα,  ίσως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ανοίξεις ένα σχολείο μέσα στην περιοχή τους, ίσως είναι  πιο ουσιαστικό να τους αλλάξεις  πρώτα τον τρόπο που σκέφτονται αν θέλεις να τους αλλάξεις τον τρόπο που δρουν και τον τρόπο που ζουν…
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.