Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Β.Οικονόμου

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κλιμάκιο του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ αποτελούμενο από τον Υπεύθυνο του Τομέα, Βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Οικονόμου , τους Βουλευτές Πρεβέζης Στ. Γιαννάκη, Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρο, Χαλκιδικής Γ.Βαγιωνά και τα στελέχη του τομέα Αδ. Γάκη και Αλεξ. Αρβανιτάκη επισκέφθηκε την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών και ανταλλαγής απόψεων με τους Κοινωνικούς εταίρους. Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Β.Κορκίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν εποικοδομητική και συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα όπως είναι ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις, το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές, τα προβλήματα των ανασφάλιστων εμπόρων στον ΟΑΕΕ και τον νέο κώδικα δεοντολογίας για την προστασία των καταναλωτών.


Με αφορμή την συνάντηση ο Υπεύθυνος του Τομέα Β.Οικονόμου δήλωσε:
Ενημερωθήκαμε από πρώτο χέρι για την κατάσταση στον τομέα της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Πενήντα εννέα (59) λουκέτα κάθε μέρα, ασφυξία, αδυναμία πληρωμών, παντελής έλλειψη οποιαδήποτε προοπτικής . 
Ένα είναι το συμπέρασμα. Η δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης , η εμμονή της σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, η διαπραγμάτευση επιπέδου δεκαπενταμελούς συμβουλίου και η απουσία ενιαίας φωνής προκαλούν τραγικές παρενέργειες στην αγορά. Η ΝΔ πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς βάρβαρα μέτρα για τον λαό, ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς τρεις μήνες ήταν αρκετοί για να πάει η χώρα τρία χρόνια πίσω Ο ιδιωτικός τομέας πονάει , ματώνει και ουδείς ασχολείται. Έρχεται ξανά η ώρα των επιλογών για όλους!


Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Συνεχίζεται το σάρωμα των διαθέσιμων των Ασφαλιστικών Ταμείων (100 εκ € από το ΤΣΜΕΔΕ )

Κύριε Υπουργέ, 
Σε συνέχεια των απανωτών κρουσμάτων και ενεργειών αφαίμαξης των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων από την Κυβέρνηση, ήρθε και η σειρά του ΕΤΤΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Και ενώ το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και η ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ μόλις στις 19/3/2015,έχοντας λάβει υπόψη τις επιστολές του ΟΔΔΗΧ, του υπουργείου εργασίας αλλά και την επιστολή παράκληση-παρότρυνση του Υπουργού Εργασίας, πολύ δε περισσότερο τις δραματικές επιστολές των φορέων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (Πανελληνίων Υγειονομικών Συλλόγων, Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ΔΣΑ, Συμβολαιογράφων κ.ά., ) που ρητά και κατηγορηματικά ζητούν "να μη γίνει καμία επένδυση διάθεση και διαχείριση οποιουδήποτε ποσού από τα διαθέσιμα των ταμείων εγκαταλείποντας κάθε τέτοια σκέψη και σχεδιασμό", έλαβε απόφαση να μην επενδυθούν τα διαθέσιμα σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή της αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (πράξεις REPOS).
Πριν από λίγες ημέρες σε μια ελεγχόμενη για τη νομιμότητα σύγκλισης συνεδρίαση του Δ.Σ. ΕΤΑΑ, η νέα διοίκηση του ΕΤΑΑ πήρε την απόφαση, βασιζόμενη σε νέα πρόταση-εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών -σχεδόν από τους ίδιους ανθρώπους που είχαν πάρει και αρνητική απόφαση πριν ένα μήνα- να δοθούν 100 εκατομμύρια € από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κοντόφθαλμοι στόχοι της κυβέρνησης, χωρίς στην ουσία να υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν την αλλαγή της υπάρχουσας απόφασης και της εκπεφρασμένης θέσης των φορέων οι οποίοι ούτε καν μνημονεύονται στην απόφαση αυτή.
Κατόπιν όλων αυτών:

Ερωτάστε:

1. Συμφωνείτε με την αφαίμαξη των διαθεσίμων του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ, τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα, βασική θέση  του ΣΥΡΙΖΑ και των σημερινών μελών της κυβέρνησης ήταν η μη παρέμβαση για οποιοδήποτε λόγο στα χρήματα των ταμείων;
2. Είναι βιώσιμο το ΤΣΜΕΔΕ μετά την αφαίμαξη των διαθεσίμων του κατά 100 εκατομμύρια € όταν ήδη ο προϋπολογισμός του είναι ελλειμματικός;
3. Είναι διασφαλισμένη η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής -της οποίας είναι βασικός μέτοχος και αποτελεί στρατηγική επένδυση του- στην περίπτωση που δεν επιστρέψουν, έστω εγκαίρως, τα χρήματα στο Ταμείο;
4. Είναι τελικά παράκληση του Υπουργού η εξέταση της δυνατότητας μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων ή εντολή όπως ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ ισχυρίζεται;
Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:
α. Των δύο πρακτικών και των αποφάσεων του ΔΣ-ΕΤΑΑ. 
β. Των δύο πρακτικών και των αποφάσεων της ΔΕ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. 
γ. Των σχετικών ανακοινώσεων του Προέδρου του ΕΤΑΑ στο ΔΣ-ΕΤΑΑ. 
δ. Των σχετικών εγγράφων της ΤτΕ.Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Και από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πήρε η κυβέρνηση 70εκ € από τα διαθέσιμα!

Κύριε Υπουργέ,
Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων, σχεδόν του συνόλου των Οργανισμών του Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ανάλογη απόφαση και το Δ.Σ. του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Στο Δ.Σ. της 30ης Απριλίου 2015 λήφθηκε απόφαση, κατόπιν εξαντλητικών πιέσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, παρόντος του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, περί κατάθεσης ποσού 70 εκ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, για το χρονικό διάστημα 7/5 έως 26/5/2015 με επιτόκιο 2,6%.
Η εν λόγω ενέργεια αλλάζει ριζικά την μέχρι τώρα πολιτική  του ΙΚΑ, αλλά και των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών, αναφορικά με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους και δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Οι λόγοι πού επικαλείται η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, είναι προσχηματικοί και υποκρύπτουν τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η εφαρμοζόμενη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν υπήρχε κανένα επεξεργασμένο σχέδιο για την άσκηση της πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και η πιεστική επιβολή της απόφασης για κατάθεση των όποιων διαθεσίμων υπάρχουν ακόμη στα Ασφαλιστικά Ταμεία σε λογαριασμό της ΤτΕ, προκειμένου να αντλήσει και τα τελευταία περιθώρια ρευστότητας στην εθνική οικονομία, καταδεικνύουν το δυσοίωνο μέλλον για σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.
Κατόπιν όλων αυτών:
Ερωτάστε:

1.    Παρότι ο Νόμος δεν το επιβάλλει, θα επανέλθετε στις πιέσεις σας προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καθώς και των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών, προκειμένου και τους επόμενους μήνες να συνεχιστεί η κατάθεση ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος;
2.    Έχετε επεξεργασμένο σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και αν ναι ζητούμε την κατάθεση των σχετικών εγγράφων. Σε άλλη περίπτωση η αποσπασματική και ύποπτη άσκηση πίεσης στις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών δείχνει πανικό, έλλειψη προγράμματος και αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους προς τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
3.    Θα τηρηθεί με συνέπεια ο εγκεκριμένος Προϋπολογισμός του 2015 για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και χωρίς λήψη έκτακτων μέτρων; Ζητούμε την κατάθεση στοιχείων σχετικών με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.


Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Ακατανόητη και αδικαιολόγητη η καθυστέρηση των προγραμμάτων για ανέργους.

Κύριε Υπουργέ,
Η προηγούμενη  Κυβέρνηση σχεδίασε, τεκμηρίωσε, διεκδίκησε, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης και κατάρτισης για πάνω από 160.000  ανέργους, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Πολλά εξ αυτών μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους του ΕΚΤ.
Παρατηρούμε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων και αυτό έχει σοβαρότατες  συνέπειες στους ανέργους αλλά και στην προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους.

Ερωτάστε:
1.      Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται κάθε πρόγραμμα ;
2.      Γιατί δεν ξεκινά η εφαρμογή τους;
3.      Πόσοι μήνες ακόμη θα χρειαστούν για να δούμε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων υπέρ ανέργων και ευπαθών ομάδων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.