Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ-ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Η Δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Γρηγόρη Σταμόυλη έχει αναλάβει πρωτοπόρο ρόλο στη υλοποίηση της αντεργατικές πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑνΕλλ., βρίσκεται μάλιστα σε ακόμη πιο ακραία θέση, αφού υλοποιεί ήδη μέτρα του 3 μνημονίου τα οποία θα αποφασίσουν η κυβέρνηση και το "κουαρτέτο".
Εκτός από τη σύναψης δανείου, ύψους 6 εκατομμυρίων με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, το οποίο θα φορτωθεί ποικιλοτρόπως στις πλάτες του λαού των Μεγάρων, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 13% και την αύξηση στα δίδακτρα του δημοτικού ωδείου, επέλεξε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 8 σχολικών καθαριστριών. Η μη ανανέωση, είναι ουσιαστικά απόλυση, αφού τα τελευταία 10 χρονιά οι συμβάσεις ανανεώνονται.


Η νομοθεσία, την οποία και επικαλείται η δημοτική αρχή, δεν επιβάλλει την μη ανανέωση των συμβάσεων. Ισα-ισα η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται την ασαφή νομοθεσία για να διαλύσει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις. Οποία απόφαση και να έπαιρνε η δημοτική αρχή θα ήταν σύννομη, αφού π.χ. Νόμος του 2012 ορίζει ότι τα κενά που θα δημιουργούνται θα καλύπτονται από νέες καθαρίστριες.
Το ζήτημα που τίθεται είναι εξαιρετικά σοβαρό αφού η δημοτική αρχή κάνει την επιλογή να συμβάλλει στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων και να βάλει τους φτωχούς εργαζόμενους να έρθουν σε αντίθεση με τους ακόμη φτωχότερους, προωθεί επομένως την κυβερνητική αντεργατική πολιτική, στο όνομα της δήθεν διαφάνειας. Είναι ακόμη τραγικό πως και οι καινούργιες καθαρίστριες που προσλήφθηκαν, είναι πολύ πιθανό να μην πληρωθούν τον μήνα Σεπτέμβριο.
Τα σχολεία σήμερα υπολειτουργούν. Βρίσκονται χωρίς δασκάλους, με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, αφού οι επιχορηγήσεις είναι στο ελάχιστο, και χωρίς μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Η απολύτως ασαφής νομοθεσία, η οποία αποτελεί εμπόδιο για να διεκδικήσουν οι καθαρίστριες το δίκιο τους δικαστικά, αξιοποιείται από τη δημοτική αρχή για να ανακυκλώνει τους εργαζόμενους, ενώ υπήρχε όντως η δυνατότητα να ανανεωθούν οι συμβάσεις, όπως γινόταν τα τελευταία 10 χρόνια. Το ζήτημα όμως είναι πολιτικό. Οι καθαρίστριες που ουσιαστικά απολύθηκαν αποκλείονται από την προοπτική μονιμότητας, το ίδιο και όσες μόλις προσλήφθηκαν.
Αυτό είναι η απόδειξη πως η δημοτική αρχή στηρίζει την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού στις απολύσεις αυτές και στην απλήρωτη εργασία των εθελοντών, προστίθεται το εργατικό ατύχημα που έγινε στο εργοτάξιο του δήμου με θύμα έναν εργαζόμενο από τα 5μηνα προγράμματα εργασίας, του οποίου η κατάσταση είναι κρίσιμη. Για την δημοτική αρχη οι εργαζόμενοι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, και ο λαός των Μεγάρων  και της Νέας Πέργαμου πρέπει να μην δείξει καμία ανοχή απέναντι στη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή, πλήρως εναρμονισμένη με τις υποδείξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλλ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων-Νέας Περάμου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών που έχουν ανάγκη τα σχολεία μας και καλεί τον λαό του δήμου μας να διεκδικήσει επαρκή κονδύλια για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων, επομένως και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, πλήρη κάλυψη όλων των κενών με δασκάλους και καθηγητές, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών και γενικά Δημόσια και Δωρεάν παιδεία σε όλα τα επίπεδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.