Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην Χασιά Αττικής


Την Δευτέρα, 5 Οκτ 2015, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο στην πλατεία Δημαρχείου, στην Χασιά του Δήμου Φυλής, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη της Αγροτικής Αττικής, οργανώσει συνάντηση-συζήτηση, υπό την αιγίδα του Δήμου Φυλής, με θέμα: Το όραμα της Τοπικής Ανάπτυξης.


Οι συναντήσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη της Υπαίθρου της Αττικής ξεκίνησαν στα Μέγαρα (29-7-2015), και συνεχίστηκαν στο Μενίδι (27-8-2015), στα Καλύβια (3-9-2015) και στον Μαραθώνα (28-9-2015) ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο επισκέψεις μελέτης (Καρδίτσα & Λεβίδι) σε περιοχές που υλοποίησαν προγράμματα υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης.
Στον Μαραθώνα, στο φιλόξενο και πολύ καλά οργανωμένο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, που λειτουργεί από το 1904 συνεχώς, παρουσιάσθηκαν οι στόχοι της προσπάθειας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση όσων πιθανά θα ήθελαν να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση του Οράματος Τοπικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Αττικής, που περιλαμβάνουν όλες τις αγροτικές περιοχές, εκτός των αστικών ιστών.
Προβλέπεται να συγκεντρωθούν 500 περίπου προτάσεις-σκέψεις-επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου της Αττικής, μέσα στο προσεχές δίμηνο, και ακολούθως η ομαδοποίησή τους και ο συσχετισμός τους ώστε να συνδιαμορφωθεί μια εικόνα, που θα μπορούσε να μοιάζει με το παιχνίδι παζλ, όπου κάθε παζλ θα είναι μια πρόταση για την ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου της Αττικής, κάτι σαν το λεγόμενο master plan, που θα έχει σχηματοποιηθεί «από κάτω»..
Έχοντας τη συνολική «εικόνα», όλοι μαζί θα αναζητήσουν λύσεις επί μέρους υλοποίησης των σχεδιασθέντων, μέσα από κάθε πιθανή μέθοδο χρηματοδότησης, με αυτοχρηματοδότηση, με ανάληψη κόστους από τους ίδιους, με το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από χορηγούς, από δωρητές, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ΣΔΙΤ κλπ.
Στην δεκαετία του 1980 αντίστοιχες επιλογές στην Γαλλία απέδειξαν ότι με τέτοιες τεχνικές πέτυχαν μείωση του κόστους σχεδίων ανάπτυξης μέχρι και 40%, ενώ με την τότε κοινοτική πρωτοβουλία L.E.A.D.E.R. οι τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας Τοπικές Ομάδες Δράσης, σχεδίασαν την τοπική τους ανάπτυξη, και αφού εγκρίθηκε η συμβατότητα των τοπικών σχεδίων με τις εθνικές επιλογές, χρηματοδοτήθηκαν τα σχέδια-προγράμματα LEADER, και η λήψη των αποφάσεων προβλέφθηκε να γίνεται σε τοπικό επίπεδο.
Η Κοινοτική-Τοπική Ανάπτυξη είναι μια διαδικασία από μια κατάσταση, όπου ένας ή δύο άνθρωποι, ή μια μικρή μειοψηφία (ελίτ) μέσα ή έξω από την τοπική κοινότητα παίρνει αποφάσεις για τους υπόλοιπους κατοίκους, σε μια κατάσταση όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι παίρνουν αποφάσεις για κοινά θέματα. Είναι η μετακίνηση από μια κατάσταση ελαχίστης συνεργασίας, σε μια κατάσταση πολύ καλύτερης συνεργασίας. Η Τοπική Ανάπτυξη είναι η διαδικασία όπου ενώ λίγοι  μετείχαν στα κοινά, πλέον συμμετέχουν πολλοί. Είναι μια κατάσταση όπου όλοι οι πόροι και οι ειδικοί έρχονται από έξω από την κοινότητα, σε μια κατάσταση όπου οι τοπικοί κάτοικοι κάνουν την μεγίστη δυνατή χρήση των δικών τους πόρων, κλπ (Γεώργιος Δαουτόπουλος, 1997, ISBN 960-90046-1-Χ)
Η Κοινοτική (Τοπική) Ανάπτυξη μπορεί να ορισθεί ως «Σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο, που αποβλέπει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθείται από φορείς, σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων, τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στην διαδικασία υλοποίησής του.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη της Αγροτικής Αττικής, υπό την αιγίδα του Αντιδημάρχου Χασίων κ. Σπύρου Μπρέμπου προσκάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται σε συνάντηση-συζήτηση για το Όραμα της Τοπικής (Κοινοτικής) Ανάπτυξης στο Αμφιθέατρο του παλαιού Δημαρχείου, στην Χασιά την Δευτέρα, 5 Οκτ 2015, στις 19.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.