Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Aς κάνουμε ένα βήμα μπροστά !


Του Ανδρέα Σταματόπουλου
Σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία διαξάγονται οι εκλογές του συλλόγου μεσιτών Αθήνων-Αττικής την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε , η κτηματαγορά κι ο κλάδος μας έχουν δεχτεί μεγάλα χτυπήματα. Οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί πάρα πολύ καθώς η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει πραγματική φοροκαταιγίδα στα ακίνητα ,ενώ το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο , που προκαλεί ανασφάλεια και φόβο ,

αναστέλοντας πολλές φορές τη διάθεση των πελατών μας να προχωρήσουν σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας .
Σε αυτές τις συνθήκες ήδη πολλά μεσιτικά γραφεία υπολειτουργούν ,ενώ άλλοι συνάδελφοι εγκαταλείπουν το αντικείμενο της μεσιτείας μη μπορώντας να αντέξουν την τεράστια μείωση του αριθμού πράξεων. Το θετικό είναι ότι από τον κλάδο αποχωρούν και άτομα που έβλεπαν ευκαιριακά την ενασχόληση τους με τη μεσιτεία καθώς και οι λεγόμενοι "παραμεσίτες".
Ωστόσο σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον μάκροοικονομικά ο έλληνας μεσίτης πρέπει και μπορεί να επιβίώσει ,αντιδρώντας με εξωστρέφεια και προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο και στρατηγική ώστε ο κάθε υποψήφιος πελάτης να το αντιλαμβάνεται.
Οι εκλογές του συλλόγου μεσιτών την επόμενη εβδομάδα σηματοδοτούν την ευκαιρία για τον κλάδο μας να κάνει ένα βήμα μπροστά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οφείλουμε να λειτουργούμε με συνέπεια , με υψηλά στάνταρντς επαγγελματισμού και να αναβαθμίσουμε την εικόνα του μεσίτη στην κοινωνία. Το πιο σημαντικό για μια νέα πορεία είναι να επιδείξουμε εξωστρέφεια και δυναμισμό ως σύλλογος. Με συντονισμένες κινήσεις πρέπει να προβληθεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης μεσίτη , οι προσφερόμενες υπηρεσίες , τα οφέλη που έχει ο πελάτης και το δίκαιο της αμοιβής μας.
Στην παράταξη 'Νέα Διοίκηση Μεσιτών " με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπινιάρη επεξεργαστήκαμε σειρά προτάσεων και κινήσεων που θα διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα για τον κλάδο. Ξεκινώντας από τη διέυρυνση του διοικητικού συμβουλίου καθώς και τη θέσπιση επιτροπών με συγκεκριμένο αντικέιμενο θα δώσουμε την ευκαιρία σε πολλούς συναδέλφους να προσφέρουν , να συμμετέχουν στα κοινά του συλλόγου μας κι έτσι να μπορούμε να εκπροσωπούμαστε παντού , να καταθέτουμε προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς κλπ.
Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών αναρτώντας τις αληθινές τιμές ακινήτων σε όλη την Αττική και για όλες τις κατηγορίες των ακίνητων παλαιών ή νέων θα μας επιτρέψει να γίνουμε οδηγοΙ των εξελίξεων στο αντικείμενο στο οποίο είμαστε οι πλέον αρμόδιοι.
Η δημιουργία πλατφόρμας καταχώρησης ακινήτων από όλους τους συναδέλφους θα δώσει μεγάλη ώθηση στο κρίσιμο θέμα των συνεργασιών ,αυξάνοντας τα έσοδα μας και μειώνοντας διαφημιστικές δαπάνες.
Πέρα από όλα αυτά η συμμετοχή πολλών συναδέλφων στα κοινά του συλλόγου μας και η διάθεση εξωστρέφειας πρέπει να μας κάνει να πάρουμε διακριτή και ξεκάθαρη θέση στην μεγάλη κουβέντα που γίνεται στη χώρα μας για την οικονομική κατάσταση και να προτείνουμε λύσεις ταχύτερης εξόδου από την κρίση . Κατά την εκτίμησή μου η σωστή κατεύθυνση είναι να επικοινωνήσουμε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των ακινήτων (αλλά και γενικότερα) καθώς δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά . Η οικοδομή καλώς ή κακώς αποτελεί βασικό άξονα πάνω στον οποίο στηρίζεται η οικονομία και δεκάδες επαγγέλματα πέρα από το δικό μας ,και μία από τις παραμέτρους εξόδου από την κρίση είναι να δωθόύν ανάσες στην αγορά ακινήτων.
Στην κουβέντα που έχει ανοίξει για τους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η πατρίδα μας για να ανακάμψει τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να θέσουμε την σχεδιασμένη ,ορθολογική ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Η ανάπτυξη τουριστικων ακινήτων μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας , να φέρει επενδύσεις τεράστιων ποσών συναλλάγματος στη χώρα , να τονώσει τον τουρισμό και να αποτελέσει η Ελλάδα τον τόπο μόνιμης ή ημιμόνιμης διαμονής πλήθους ευρωπαίων (και Άμερικανοκαναδών) εύπορων πολιτών που θα απολαμβάνουν τα συντάξιμα χρόνια τους στα μέρη μας. Αυτό θα δώσει ώθηση και σε σειρά άλλων τομέων όπως η ιατρική , η γηριατρική , κέντρα αποκατάστασης κλπ΄ενώ θα βοηθήσει στην υγιή πολυπολιτισμικότητα με αφομοιώσιμες κουλτούρες.
Στο πεδίο των συμβούλων επενδύσεων ακίνητης περιουσίας ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό , ωστόσο οφείλουμε να έχουμε θέσεις και να παρεμβαίνουμε απαιτώντας απαιτώντας από την πολιτεία καθορισμό χρήσεων γης , νέο χωροταξικό σχεδιασμό , την συντόμευση ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και την δημιουργία σύντομα δασολογίου. Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει διαφάνεια σ αυτό τον τόπο ,να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο και ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει που μπορεί να κτίσει και τι επιτρέπεται χωρίς να ναι αναγκαίο να "συνεργαστεί" με δασάρχες , πολεοδόμους , και χίλιες δυο υπηρεσίες που καθηλώνουν την υγιή επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας , ρίχνοντας νερό στο μύλο της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος.
Για ένα μεσιτικό σύλλογο οδηγό των εξελίξεων , με παρέμβαση και κύρος στην κοινωνία οι εκλογές στις 8 και 9 Ιουνίου είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα ατομικά και συλλογικά .Η "Νέα Διοίκηση Μεσιτών " δέίχνει το δρόμο της ανανέωσης και της προσαρμογής στις απαιτήσεις των καιρών. Και το πιο μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα βήμα. Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Ανδρέας Σταματόπουλος
Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων
Εκτιμητής Ακινήτων
Υποψήφιος Σύμβουλος με την παράταξη "Νέα Διοίκηση Μεσιτών " του κ.Δημήτρη Μπινιάρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.