Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμη συνάντηση του δημάρχου με τον περιφερειάρχη Αττικής

Τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον διευρυμένο δήμο Μεγαρέων έθεσε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό.
Σε μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση ο δήμαρχος κατέθεσε μία σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων, οι οποίες είναι άμεσα εφαρμόσιμες και με την έγκρισή τους θα διαμορφώσουν το νέο αναπτυξιακό τοπίο στην περιοχή.
Προτεραιότητα το Περιβάλλον

Ως βασικό θέμα της συνάντησης δημάρχου – περιφερειάρχη αναδείχθηκε ο πολύπλευρος σχεδιασμός του δήμου για μία σειρά ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε στον κ Σγουρό, την πρότασή του για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων του δήμου. Μετά το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει το σύνολο των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής με τεράστιο κόστος για το Δήμο.  Οι προτάσεις (έχει ήδη κατατεθεί προμελέτη) της διοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στοχεύουν:

α. Στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων και
β. στην εξοικονόμηση πόρων από την μεταφορά του συνόλου των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής

Ο Δήμαρχος ανέπτυξε το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα συνίσταται:
1.    Στη διαμόρφωση του πρώην ΧΑΔΑ ώστε να διαμορφωθεί η υποδομή για την διαχείριση
2.    Στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης – διαχείρισης απορριμμάτων
3.    Στη δημιουργία μονάδας αερόβιας βιολογικής ξήρανσης

Ταυτόχρονα με την υποδομή, ο Δήμος αναπτύσσει πιλοτικό πρόγραμμα για "ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην πηγή" με την χορήγηση, αρχικά σε δημότες προεπιλεγμένης δημοτικής οικιστικής περιοχής, διαφορετικών τροχήλατων (μικρών) κάδων για διαλογή των απορριμμάτων.
Αυτήν την περίοδο σχεδιάζεται νέα εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα – πόρτα για τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης με στόχο την βελτίωση των ποσοστών συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Με τις ενέργειες του δήμου και την απαραίτητη ενεργοποίηση – συμπαράσταση των πολιτών και τη στήριξη της Περιφέρειας, ο Δήμος Μεγάρων στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των απορριμμάτων (έως και 50%) που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής, αποτέλεσμα που θα έχει θετικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.

Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης Ι. Σγουρός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας στις ενέργειες τις οποίες καταβάλλει ο δήμος Μεγαρέων για την αποτροπή της δημιουργίας αγκυροβολίου και ιχθυοκαλλιεργειών στην περιβαλλοντικά βεβαρημένη  περιοχή του δήμου.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.