Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τα προηγηθέντα που οδήγησαν στην επιβολή του προστίμου 40 χιλ. ευρώ στον δήμο μας για την χωματερή


Ο δημόσιος διάλογος ο οποίος αναπτύχθηκε πρόσφατα για το πρόστιμο 40 χιλ. ευρώ εις βάρος του δήμου Μεγαρέων για την παράνομη χωματερή είναι χρήσιμος ώστε να διαφωτίσει σε βάθος τους δημότες για την ουσία του θέματος.

Σε αντίθεση προς την προσπάθεια η οποία καταβάλλεται για να θεωρηθεί η παρούσα δημοτική αρχή ως συνυπεύθυνη για τι πρόστιμο, οι πρώτες ενέργειές της είχαν κατεύθυνση την σε όσο το συντομότερο χρονικό διάστημα κλείσιμο της χωματερής.

Η παράθεση, πιο κάτω, ημερομηνιών και εγγράφων αρκεί να πείσει τον κάθε καλόπιστο δημότη ότι για όσα συνέβησαν σε βάθος χρόνου, ο μόνος ΜΗ υπεύθυνος για το πρόστιμο είναι η παρούσα δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο Ιωάννη Μαρινάκη.


Η Περιφέρεια Αττικής με το υπ’αριθ.95104/4-10-2011 έγγραφό της επιβάλλει πρόστιμο 40000 ευρώ στο Δήμο μας γιατί όπως διαπιστώθηκε σε αυτοψία, που διενήργησε  αρμόδια υπηρεσία στις 17-03-2011, ο Δήμος Μεγάρων συνέχιζε την λειτουργία και την απόθεση αποβλήτων στο χώρο της Χωματερής Μεγάρων.
Επειδή κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το ότι το πρόστιμο επεβλήθη αποκλειστικά από την αυτοψία της 17-03-2011 με προφανή σκοπό να μετατοπίσουν τις τεράστιες ευθύνες και αμέλειες της προηγούμενης  δημοτικής αρχής του κ. Στρατιώτη  σημειώνουμε:
Όπως προκύπτει από το υπ΄άριθ.448/4-2-11 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρά  τα αλλεπάλληλα αιτήματα του υπουργείου για παροχή στοιχείων που αφορά τον ΧΑΔΑ Μεγάρων, ο Δήμος Μεγάρων δεν ανταποκρίθηκε.
Κατά λέξη η σχετική παράγραφος του εγγράφου έχει ως εξής: «Η παρούσα έκθεση ελέγχου περιλαμβάνει τις διαπιστώσεις των  16,17,18 και 19 σχετικών αυτοψιών καθώς και την παράθεση φωτογραφικού υλικού και αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά τις αυτοψίες. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία δεν έλαβε έως σήμερα κανένα στοιχείο από τα όσα ζητήθηκαν επανειλημμένως  από το Δήμο Μεγάρων ,με τις 16 και 19 σχετικές εκθέσεις ,με το 30 σχετικό υπενθυμιστικό έγγραφο μας καθώς και τα 31 και 34 σχετικά έγγραφα αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής»

Όπως προκύπτει από το ίδιο προαναφερόμενο έγγραφο:
·        Η υπ’αριθ.16 αυτοψία στο Χ.Α.Δ.Α  Μεγάρων διενεργήθηκε στις  01-07-2009
·        Η υπ΄αριθ.17 αυτοψία  στο Χ.Α.Δ.Α Μεγάρων  διενεργήθηκε στις 27-11-2009
·        Η υπ’αριθ.18 αυτοψία στο Χ.Α.Δ.Α Μεγάρων  διενεργήθηκε στις  18-12-2009
·        Η υπ΄αριθ.19 αυτοψία  στο Χ.Α.Δ.Α Μεγάρων διενεργήθηκε στις  06-03-2010
     
§         Το υπ΄αριθ.30 υπενθυμιστικό έγγραφο  απεστάλη στο Δήμο Μεγάρων  στις          20-04-2010
§         Το υπ΄αριθ.31 υπενθυμιστικό έγγραφο  απεστάλη στο Δήμο Μεγάρων  στις         30-04-2010
§         Το υπ΄αριθ.34 υπενθυμιστικό έγγραφο  απεστάλη στο Δήμο Μεγάρων  στις         14-05-2010
Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι στις 4-6-2010  ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής αποφάσισε την παύση λειτουργίας του Χ.Α.Δ.Α Μεγάρων και στις 14-09-2010  επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο στο Δήμο Μεγάρων. Σε όλα αυτά τα έγγραφα η Δημοτική αρχή δεν απάντησε.
Παρ΄ όλα τα προαναφερόμενα και τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούσαν το κλείσιμο όλων των Χ.Α.Δ.Α  της χώρας μας έως 31-07-2007 αρχικά και έως 31-07-2008 τελικά, η Δημοτική  αρχή του κ. Στρατιώτη λειτουργούσε το Χ.Α.Δ.Α Μεγάρων έως την 31-12-2010 που αποχώρησε από την διοίκηση του Δήμου μας.
Έτσι ως  νέα Δημοτική αρχή  που παραλάβαμε την 1-1-2011 βρήκαμε έναν λειτουργούντα Χ.Α.Δ.Α, επιβαρημένο με  σωρεία  περιβαλλοντικών παραβάσεων, αυτοψιών, υπενθυμιστικών  εγγράφων και επιβολής ενός χρηματικού προστίμου. Όταν αντιληφθήκαμε  την κρισιμότητα των προβλημάτων του Χ.Α.Δ.Α  της πόλης μας σπεύσαμε να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο του.
Οι ενέργειες αυτές ευοδώθηκαν τον Μάιο του 2011 και από τότε τα απορρίμματα της πόλης μας  μεταφέρονται στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής  με δυσβάστακτο  οικονομικό κόστος.
Επομένως, τον Μάρτιο του 2011 που διενεργήθηκε  αυτοψία στο Χ.Α.Δ.Α Μεγάρων, ο Χ.Α.Δ.Α  λειτουργούσε και ως εκ τούτου ξεκίνησε η διαδικασία της επιβολής προστίμου, αφού πλέον η Κεντρική  διοίκηση είχε εξαντλήσει όλη την ανοχή της. Η νέα αυτοψία όμως της 23-06-2011 κατέδειξε σαφέστατα βελτιωμένη κατάσταση με σαφώς μειωμένες ποσότητες ακάλυπτων απορριμμάτων. Μια επίσκεψη στον ιστότοπο (site) της Περιφέρειας Αττικής σήμερα  (www.patt.gov.gr), εκτός βεβαίως της φυσικής επίσκεψης, μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για  το μέγεθος της αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. 

Παράλληλα, ο Χ.Α.Δ.Α  του Δήμου μας συμπεριλαμβάνεται στους υπό αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δια  της Διαχειριστικής Αρχής. Επιπροσθέτως  με την υπ’ αριθ.  24/07-09-2011 απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει υποβληθεί φάκελος για χρηματοδότηση για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων  στο χώρο της πρώην ανεξέλεγκτης  χωματερής .

Όσον αφορά στην επιβολή του  προστίμου, ο  δήμος μας έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα  ειδική διοικητική προσφυγή .
Σε αντίθεση με την  αναβλητικότητα και την αδυναμία της προηγούμενης διοίκησης, η σημερινή διοίκηση αντιμετωπίζει με αυξημένα ανακλαστικά  και  αποτελεσματικότητα το θέμα της διαχείρισης  των απορριμμάτων ενώ οι προοπτικές για την πλήρη επίλυση είναι περισσότερο ευοίωνες από κάθε άλλη φορά προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.