Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ‘‘Γ.Π.Σ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ - ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ’’


                                              ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
            Στις 2 Νοεμβρίου 2011 στο ‘‘ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΕΙΟ’’, που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, έλαβε χώρα ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα  ‘‘ Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) Μεγάρων και Νέας Περάμου – Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής’’, την οποία διοργάνωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

            Η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων (ΜΕΓΑΡΑ και ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ) έχει πολλές και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης διότι:
·                      Διαθέτει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω γεωγραφικής θέσης και κλιματολογικών συνθηκών.
·                      Έχει υπέροχες παραλίες και θαυμάσια βουνά με πλουσιότατη χλωρίδα.
·                      Είναι κοντά σε όλους τους συγκοινωνιακούς κόμβους (Αεροδρόμια, λιμάνια, Αττική οδός, Εθνική οδός).
·                      Είναι δίπλα στην πρωτεύουσα (με τέσσερα εκατομμύρια πιθανούς επισκέπτες της περιοχής μας)
            Απαραίτητη όμως προϋπόθεση, για να αναπτυχθεί η περιοχή, είναι η έγκριση του Γ.Π.Σ, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο και τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως, παρότι το Γ.Π.Σ  έχει κατατεθεί από το Δήμο στην αρμόδια Υπηρεσία από το 2005, δεν έχει ακόμα εγκριθεί.
            Από τις 29 Σεπτεμβρίου έχουν ζητηθεί εγγράφως από τη Διοίκηση του Δήμου στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες, που έχουν γίνει, προκειμένου να εγκριθεί το Γ.Π.Σ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Γιατί άραγε;
            Στην υπόψη ΗΜΕΡΙΔΑ προσκλήθηκαν και μίλησαν ως εισηγητές κατά σειρά οι παρακάτω:
·                          ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Αντιδήμαρχος με θέμα: ‘‘Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.’’ (Έλαβε τη θέση της ΣΤΕΦΑΝΗ ΕΦΗΣ, Τοπογράφου Μηχανικού, στελέχους του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, που δεν παρέστη λόγω οικογενειακού προβλήματος)
·                          ΔΕΣΚΟΣ ΤΑΣΟΣ, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με θέμα: ‘‘ Γ.Π.Σ. και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις ’’
·                          ΚΑΡΚΑ ΛΕΝΑ, Δρ Χωροταξίας, προϊσταμένη Τμήματος Χρήσεων Γης και Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με θέμα ‘‘Προοπτικές ανάπτυξης Δήμου Μεγαρέων: Χωρικός σχεδιασμός και προσωπικά βιώματα.’’
·                          ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Μελετητής του νέου Γ.Π.Σ  Δήμου Μεγαρέων με θέμα: ‘‘ Η Οδύσσεια ενός Γ.Π.Σ  στην Αττική του ΡΣΑ’’.
            Η μελέτη Γ.Π.Σ Μεγάρων, που εκπόνησε ο κ. Λιακόπουλος, προτάθηκε για βράβευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν η μοναδική υποψηφιότητα της χώρας στο διαγωνισμό ‘‘ 6ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Χωροταξίας- Πολεοδομίας’’ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων (ECTP-CEU).
            Το άνοιγμα και κλείσιμο της ΗΜΕΡΙΔΑΣ, καθώς και τον συντονισμό αυτής, πραγματοποίησε ο επικεφαλής της ‘‘ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.
            Σκοπός της ΗΜΕΡΙΔΑΣ δεν ήταν η απόδοση ευθυνών για τη μεγάλη καθυστέρηση της έγκρισης του Γ.Π.Σ  (έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια από τότε, που κατατέθηκε για έγκριση), ούτε βέβαια η επίλυσή του, διότι τέτοια θέματα δεν επιλύονται με μια ημερίδα.
         Στόχος και σκοπός ήταν, να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι είναι και τι σημαίνει Γ.Π.Σ και πόσο σημαντική θα είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη όλης της περιοχής του Δήμου και ιδιαίτερα της παραλίας ΒΑΡΕΑΣ και ακόμα περισσότερο, για να ασκηθούν οι ενδεδειγμένες πιέσεις προς όλους τους αρμοδίους (Δημοτική Αρχή, Οργανισμό Αθήνας, Υπουργείο), προκειμένου να εγκριθεί, επιτέλους, το Γ.Π.Σ.
            Πιστεύεται, πως ο σκοπός επετεύχθη. Το μεγάλο πλήθος των συμπολιτών, που παρακολούθησε την ΗΜΕΡΙΔΑ ενημερώθηκε διεξοδικά.
            Είναι δε γεγονός αναμφισβήτητο, ότι οι ενημερωμένοι πολίτες γίνονται πιο ενεργοί και πιο δυνατοί στις διεκδικήσεις και είναι αυτοί οι πολίτες (οι ενημερωμένοι, ενεργοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι), που πάνε τις κοινωνίες μπροστά.


            Ο Δημοτικός Συνδυασμός ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσει τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου το Γ.Π.Σ να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι αυτό το γεγονός θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου και στην ευημερία των κατοίκων, αφού μόνο με αναπτυξιακά έργα μπορεί να κτυπηθεί η ανεργία και να εισρεύσει χρήμα  στο Δήμο, το οποίο θα τονώσει την τοπική οικονομία.   
                                 Εκ Γραφείου Τύπου της  ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ                                             
                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.