Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η επόμενη μέρα



Είναι ευρέως αποδεκτό πως αυτές οι μέρες και οι αποφάσεις που θα τις επακολουθήσουν είναι όχι μόνο ιστορικής αλλά και καθοριστικής σημασίας για την χώρα μας και το μέλλον της. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκοσμιοποιημένης κρίσης που στόχο είχε την αναζήτηση σταθερότητας στην οικονομία έχοντας όμως παράπλευρες απώλειες της σχέσης εμπιστοσύνης αφενός των αγορών- κρατών αλλά κυρίως του πολίτη. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς συνθήκες σε οικονομικό επίπεδο και για πρώτη φορά διαχρονικά προβλήματα αναζητούσαν μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση. Σε αυτές της συνθήκες έπρεπε να βρεθούν λύσεις και να παρθούν μέτρα σε ένα χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερης διάρκειας. 

            Για αυτό το λόγο η 6η Νοεμβρίου αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας μας αλλά και για την πορεία μας στο εξωτερικό. Η επίτευξη  μιας ευρύτερης συναίνεσης  και αποδοχής μιας σειράς μέτρων και διαχείρισης των κοινοτικών δανείων θα βοηθήσουν  την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Η θεμελίωση μιας πορείας ανάπτυξης και στήριξης του πολίτη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα διασφαλίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στον πολίτη ώστε να εγγυώνται μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις.
        Για να φτάσουμε όμως στην επόμενη μέρα προηγήθηκε μια υπεύθυνη στάση δύο ετών που βέβαια συνοδευόταν με σκληρά μέτρα και επίπονες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Αν δεν είχε εκπληρωθεί αυτό το ασήκωτο βάρος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων πιθανόν να μην βρισκόμασταν στην επόμενη μέρα αλλά στην καταστροφική χρεοκοπία.
 Η κυβέρνηση επέδειξε  την θέληση της για την παραμονή-στήριξη της ζώνης του ευρώ βοηθώντας στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά επίσης ενίσχυσε τους υποστηρικτές της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Οι προεκτάσεις όμως αυτών των ημερών έχουν αντίκτυπο κυρίως στην εικόνα και την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας. Σε όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκε ότι για να απολαμβάνει η Ελλάδα τους ευεργετικούς καρπούς πρέπει και να συμπεριφερθεί με κοινούς κανόνες. Μέσα σε ένα οργανωμένο κράτος όπου κυριαρχεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη.  Μέσα σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος όπου φαινόμενα φοροδιαφυγής, διαπλοκής και διαφθοράς καταπολεμούνται. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός πρέπει να μείνει κυρίαρχος και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος νοιώθει ανασφαλής και ζητάει ενημέρωση, αλήθεια, δικαιοσύνη. Ζητάει σταθερότητα και ασφάλεια. Σε προσωπικό, οικονομικό, εθνικό επίπεδο. Στις καταθέσεις, στην εργασία, στην οικογένειά του. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου με τις αποφάσεις μας κρινόμαστε να λάβουμε τα απαραίτητα εφόδια για υγιή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Η επόμενη μέρα γεννάει προσδοκίες όχι μόνο για το σήμερα, το αύριο και τους λίγους επόμενους μήνες αλλά για το μέλλον της πολιτικής πραγματικότητας. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη, να ξεπεραστούν τα στενά κομματικά πλαίσια και όλοι μαζί να επιτελέσουμε τον κοινό σκοπό, το καλό της πατρίδας για τον οποίο άλλωστε και έχουμε εκλεχτεί από τον ελληνικό λαό. Μια καινούρια νοοτροπία γεννιέται και σίγουρα προσδίδει αισιοδοξία ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις και από μια άλλη οπτική γωνιά λαμβάνοντας υπόψη και τις δυο πλευρές του νομίσματος. Αυτό το μεσοδιάστημα είναι επίσης και η ευκαιρία να φανερωθούν οι πραγματικές πολιτικές και διαθέσεις των αντιπολιτευτικών δυνάμεων που ενδεχομένως θα βρεθούν σε θέση ευθύνης και μέχρι σήμερα –και διαχρονικά- περιοριζόντουσαν στην σκληρή πολιτική, στις απειλές και στις υποσχέσεις. Η εποικοδομητική κριτική και η ευρύτερη συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε ομαλές πολιτικές εξελίξεις την επόμενη μέρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.