Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Επίσκεψη του δημάρχου σε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Γερμανία


Την ευρύτερη περιοχή της Φραγκφούρτης, στη Γερμανία, επισκέφθηκε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης, την 10 και 11 Νοεμβρίου 2011, συνοδευόμενος από τον ομότιμο καθηγητή ΤΕΙ και άμισθο σύμβουλό του σε τεχνικά θέματα κ. Παναγιώτη Σκλαβούνο.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση και διαμόρφωση άποψης σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι της περιοχής διαχειρίζονται και εκμεταλλεύονται τα απορρίμματά τους.

Μετά το κλείσιμο της χωματερής του δήμου, η οποία έγινε στις αρχές του 2011, ο δήμος υποχρεούται να μεταφέρει και να διαθέτει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η νέα αυτή υποχρεωτική δράση επιβαρύνει τον δήμο με σημαντικό κόστος μεταφοράς και διάθεσης το οποίο  ξεπερνά το 1,4 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, κόστος δυσβάστακτο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του δήμου.
Κατά συνέπεια αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η κατ’ αρχήν μερική λύση του προβλήματος και κατόπιν η συνολική.

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ο δήμαρχος παρέστη στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας επεξεργασίας σκουπιδιών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Κάσσελ Λόχφέλντεν (Kassel Lohfelden) με πληθυσμό περίπου 120 χιλ. κατοίκους.
Στον δήμο αυτό γίνεται επεξεργασία σκουπιδιών στην ήδη υπάρχουσα πτέρυγα από το 1997 και παράγεται λίπασμα, ενώ από την εγκαινιασθείσα πτέρυγα παράγεται λίπασμα και βιοαέριο  το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο ίδιο εργοστάσιο.
Την μονάδα εγκαινίασαν ο δήμαρχος της πόλης κ. Μίκαελ Ρόιτερ (Michael Reuter) και η οικεία αντιπεριφερειάρχης κ. Σουζάν Σέλμπερτ (Susanne Selbert)



Ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Ρόιτερ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων όπου ο δεύτερος προσκάλεσε επίσημα τον κ. Μαρινάκη στην πόλη του.
Αντίστοιχα ο κ. Μαρινάκης ανταπέδωσε την πρόσκληση, με επιστολή που ήδη έστειλε, προκειμένου να υπάρξει επίσημη συνεργασία των δύο δήμων στο σημαντικό αυτό θέμα.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου ο δήμαρχος επισκέφθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών και παραγωγής λιπασμάτων της περιοχής Μπέσσελιχ (Besselich). Το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1999 και παράγει διάφορους τύπους λιπασμάτων.
Ας σημειωθεί ότι η περιοχή Μπέσσελιχ έχει πληθυσμό περίπου 40 χιλ. κατοίκων, το μέγεθός της δηλαδή είναι παρόμοιο με αυτό του δήμου Μεγαρέων.

Την ίδια ημέρα έγινε επίσκεψη στο εργοστάσιο της περιοχής Ρέννεροντ (Rennerod). Είναι εγκατεστημένο σε δίπλα στην πόλη σε περιοχή που οικείται από χώρους γραφείων και επιχειρήσεων, σε έκταση 10 στρεμμάτων. Το εργοστάσιο, στο οποίο παράγονται αφενός λιπάσματα και αφετέρου βιοαέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργεί από το 1999.

Ως συμπέρασμα της επίσκεψης, γίνεται προφανές ότι οι συγκεκριμένοι τύποι εργοστασίων μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν στην πόλη μας ώστε να έχομε σε πρώτη φάση σημαντική μείωση των εξόδων διάθεσης και μεταφοράς σε ετήσια βάση.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπειρία την οποία αποκόμισε αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στην πόλη των Μεγάρων άμεσα και ο δήμος να έχει αντίστοιχα σημαντική οικονομική μείωση στο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων κατ’ έτος, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.