Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών

Μια από τις πολλές πρωτοβουλίες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος που έχει πάρει ο Δήμος Μεγαρέων και συμμετέχει οργανωμένα, είναι και αυτή της ανακύκλωσης Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών. Σε συνέχεια λοιπόν της ολοκλήρωσης των ενεργειών για την αποκατάσταση της χωματερής των Μεγάρων, της ανακύκλωσης μπαταριών, της διενέργειας διαγωνισμού για τη συλλογή των εγκαταλελλειμένων οχημάτων και άλλων πολλών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, έρχεται και η συμμετοχή του Δήμου Μεγαρέων στο εγκεκριμένο, από το ΥΠΕΚΑ, σύστημα συλλογής.
Η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε.
Η συμμετοχή στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, την απαλλαγή τους από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. που τους επιβάλλει ο Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004. Από την άλλη, εξασφαλίζει, στους Δήμους που συμμετέχουν την αρωγή της στην αποτελεσματικότερη ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών.
Οι πολίτες του Δήμου μας πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τη σπουδαιότητα του προγράμματος, γιατί έτσι προστατεύεται το περιβάλλον από τις πολύ βλαβερές ουσίες που βρίσκονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτες παντού, ενώ ακόμη εξοικονομούνται πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας στη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούνται από υλικά και εξαρτήματα που περιέχουν ποσότητες τοξικών ουσιών οι οποίες επιβαρύνουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας.
Οι δημότες που έχουν κάποια ευμεγέθη ηλεκτρονική συσκευή καλούνται να τη μεταφέρουν στο ειδικό κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί στο εργοτάξιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Μεγαρέων, για να ανακυκλωθούν με σωστό και ασφαλή τρόπο. 
Οι παλιές συσκευές που δε λειτουργούν, ή δεν είναι χρήσιμες πια, δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Οι δημότες μπορούν να τις μεταφέρουν από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι, στο εργοτάξιο για ανακύκλωση ή να επικοινωνούν με τον τομέα Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2296082375. Επίσης, θα τοποθετηθεί ένας μεγάλος κάδος υποδοχής ηλεκτρικών συσκευών στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας της Νέας Περάμου.
Τέλος, κάδοι υποδοχής λαμπτήρων και μικρών ηλεκτρικών συσκευών θα τοποθετηθούν στα κάτωθι σημεία:


·        Στη δυτική είσοδο του Δημαρχείου
·        Στην είσοδο της πολεοδομίας Μεγάρων
·        Εντός του κτιρίου που στεγάζεται η ΔΗΚΕΔΗΜΕ
·        Εντός του Δημαρχιακού καταστήματος της Νέας Περάμου
·        Στη βιβλιοθήκη της Νέας  Περάμου


Συμφέρον όλων μας, ως δημότες, πολίτες και καταναλωτές αυτής της πόλης είναι να συμμετέχουμε ενεργά και στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς εκτός από το ότι δεν μας κοστίζει τίποτα, δημιουργούμε τις συνθήκες να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σ’ ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.