Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

Ο Δήμος Μεγαρέων υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Την τρέχουσα περίοδο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για την ένταξη και τη χρηματοδότηση των δράσεων/προμηθειών/έργων που αφορούν στο σχεδιασμό και την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή στην πηγή Οργανικού Κλάσματος Απορριμμάτων. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόσκληση δύναται να  χρηματοδοτηθούν προμήθειες κάδων και άλλων μέσων συλλογής (πλην απορριμματοφόρων) για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή αστικών (οικιακών και εμπορικών) βιοαποβλήτων, οικιακών και δημοτικών αποβλήτων κήπων και πάρκων, δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας (φυλλάδια ενημέρωσης και προβολής, οδηγοί, Εγχειρίδια κλπ), χρήματα για την υποστήριξη, εφαρμογή και παρακολούθηση της επίτευξης των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή οικιακών και εμπορικών βιοαποβλήτων.


Η διαδικασία για την ένταξη και χρηματοδότηση των ανωτέρω προϋπέθετε τη σύνταξη έκθεσης για το σχεδιασμό του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει τον προκαταρτικό σχεδιασμό προγράμματος διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων, πιλοτικά σε περιοχές του αστικού ιστού, αλλά και από όλα τα καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά η πρόταση περιλαμβάνει:
    • υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων
    • οριοθέτηση περιοχών που θα εφαρμοστεί
    • επιλογή βασικών παραμέτρων σχεδιασμού 
    • έκθεση οργάνωσης και τρόπου διανομής κάδων
    • έκθεση σχεδιασμού εκστρατείας ευαισθητοποίησης των κατοίκων/επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Μεγαρέων υπέβαλλε το συγκεκριμένο αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο της προαναφερθείσας πρόσκλησης, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες απορριμμάτων που θα οδηγούνται προς ταφή. Συνεπώς, αυτό έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων ενεργειών της διοίκησης του Δήμου που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μεγάρων (χωματερή Μεγάρων), η ανακύκλωση των μπαταριών, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, η κατασκευή αποχέτευσης στη Νέα Πέραμο, η κατασκευή αποχέτευσης στην επέκταση του σχεδίου Μεγάρων και άλλες πολλές ανάλογες δράσεις.
Η πρόταση αυτή, όμως, πέρα από το ότι δείχνει την πιστή εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων για καθολική προστασία του περιβάλλοντος, ταυτόχρονα φανερώνει και τη σοβαρότητα και αμεσότητα με την οποία εφαρμόζονται πια στο δήμο μας οι νόμοι, καθώς η μείωση των ποσοτήτων των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή είναι υποχρέωση του δήμου μας σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΕ όπως αυτή ενσωματώθηκε στο Εθνικό δίκαιο με το Νόμο 4042/2012.
Και αν η άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα αστικά απορρίμματα δεν είναι εύκολα κατανοητό, θα πρέπει να διευκρινισθεί πως όποιος δήμος δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του προαναφερθέντος νόμου, τότε θα κληθεί άμεσα να πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα για να θάψει τα σκουπίδια του. Συγκεκριμένα οι ποσότητες αστικών απορριμμάτων που δεν θα προδιαλέγονται – κομποστοποιούνται, θα υπόκεινται στο τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων, επιπλέον του τέλους ταφής των 45 ευρώ/τόνο που ισχύει σήμερα. Το επιπλέον τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων που θα ισχύσει από 1.1.2014 θα είναι ύψους 35 euro/τόνο (με ετήσια αύξηση 5 ευρώ/τόνο έως τελικού ποσού επιβάρυνσης τα 60 ευρώ/τόνο την 1.1.2019).
Για να γίνει αντιληπτό, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως πληρώνοντας μόνο το τέλος των 45 ευρώ/τόνο για τα απορρίμματα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής ο Δήμος Μεγαρέων πληρώνει πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν, λοιπόν, δεν γίνει διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων, αυτό θα σημαίνει αδυναμία του Δήμου Μεγαρέων, αλλά και κάθε δήμου της Ελληνικής επικράτειας να ανταποκριθεί στο κόστος ταφής των αστικών απορριμμάτων.
Συνεπώς, η υποβολή αυτής της πρότασης χρηματοδότησης, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, κάνει σαφή την αταλάντευτη προσήλωση του Δημάρχου Μεγαρέων, κ. Ιωάννη Μαρινάκη στην εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων είτε για την κατασκευή έργων υποδομής είτε για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του δήμου. Κοινός στόχος και των δυο κατευθυντηρίων γραμμών για τους οποίους εργάζεται αδιάκοπα η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων είναι η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση των χρημάτων του δήμου, αλλά και ο πλήρης σεβασμός των χρημάτων των πολιτών.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως μόνο τυχαίο γεγονός δε μπορεί να αποτελεί, το ότι ο δήμος Μεγαρέων, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια, οχι μόνο ξεκίνησε να διεκδικεί κοινοτικούς πόρους, αλλά έχει μετατραπεί σε πρωταθλητή στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ στην Αττική, επιτυγχάνοντας την ένταξη μεγάλων έργων με 100% χρηματοδότηση χωρίς δηλαδή να επιβαρυνθεί ο πολίτης ούτε 1 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.